Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Ломова Н$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8
|
1. |
Ломова Н. Н. Влияние меда, маточного молочка и пыльцы на биотехнологические процесы, происходящие в кисломолочных напитках [Електронний ресурс] / Н. Н. Ломова, О. О. Снежко // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2014. - № 2(12). - С. 62-65. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2014_2(12)__13 Приведен способ производства йогурта, который позволит усовершенствовать классический кисломолочный напиток за счет внесения натуральных биологически активных наполнителей. Этими наполнителями могут выступать продукты пчеловодства. А именно: мед, маточное молочко и пчелиная обножка. Они могут значительно повысить биологическую ценность традиционного йогурта, улучшить его органолептические свойства, помочь расширить ассортимент данного продукта.
| 2. |
Ломова Н. М. Вплив меду, маточного молочка та бджолиного обніжжя на хімічний склад йогурту [Електронний ресурс] / Н. М. Ломова, О. О. Сніжко. // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. - 2014. - № 3. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2014_3_13
| 3. |
Ломова Н. М. Збільшення строку придатності до споживання стерилізованого вершкового масла [Електронний ресурс] / Н. М. Ломова, С. А. Наріжний // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. - 2013. - Вип. 10. - С. 15-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tvppt_2013_10_6
| 4. |
Ломова Н. М. Вплив продуктів бджільництва на консистенцію та кислотність йогурту [Електронний ресурс] / Н. М. Ломова, О. О. Сніжко, С. А. Наріжний // Біоресурси і природокористування. - 2014. - Т. 6, № 3-4. - С. 127-133. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bpc_2014_6_3-4_23
| 5. |
Ломова Н. М. Вплив терміну зберігання на якісні показники консервованого стерилізованого масла [Електронний ресурс] / Н. М. Ломова, О. М. Очколяс // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. - 2011. - Т. 13, № 4(4). - С. 89-94. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2011_13_4(4)__18
| 6. |
Ломова Н. Н. Біомаса Streptococcus thermophilus та Bifidobacterium longum у молочному середовищі з обніжжям бджолиним [Електронний ресурс] / Н. Н. Ломова, О. О. Сніжко, С. А. Наріжний // Biotechnologia Acta. - 2015. - Vol. 8, № 1. - С. 71-75. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2015_8_1_10 Здійснено аналіз даних щодо нагромадження біомаси Streptococcus thermophilus та Bifidobacterium longum у молочному середовищі з обніжжям бджолиним. У роботі застосовано стандартні методи та методичні вказівки для визначення кількості біфідобактерій і молочнокислих мікроорганізмів. Підрахунок колонієутворювальних одиниць - KУO/см<^>3 проводили з використанням середовищ M17 і MRS. Тривалість фаз росту визначали за графічним методом. Встановлено, що бджолине обніжжя за концентрації 0,2 - 1,0 % стимулює нагромадження біомаси стрептококів на 9 - 15 %, біфідобактерій - на 2,3 - 12,7 % і скорочує тривалість лаг-фази для обох видів мікроорганізмів майже до її повного зникнення. Внесення обніжжя у середовище розмноження Str. thermophilus скорочує лаг-фазу на 30 - 50 %, а стаціонарну - подовжує на 20 - 30 %. B. longum на внесення наповнювача реагує незначним подовженням лаг-фази та суттєвим (більш ніж удвічі за 1 % обніжжя) - стаціонарної. Доза пилку в кількості 1,0 % від маси живильного середовища забезпечує одержання біомаси у кількості <$E6~symbol С~0,1~times~10 sup 9> КУО/см<^>3 (Str. thermophilus) та <$E2,8~symbol С~0,1~times~10 sup 8> КУО/см<^>3 (B. longum). Str. thermophilus та B. longum добре засвоюють есенціальні мікронутрієнти пилку. Складові бджолиного обніжжя можуть виступати стимуляторами росту для певних штамів. Ці дані буде покладено в основу біотехнології одержання кисломолочного напою з продуктами бджільництва.
| 7. |
Ломова Н. М. Первинна підготовка апіпродуктів у біотехнології йогурту "Медовий" [Електронний ресурс] / Н. М. Ломова, С. А. Наріжний, О. О. Сніжко. // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. - 2016. - № 7. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nd_2016_7_4
| 8. |
Мерзлов С. В. Управління якістю та безпечністю під час виробництва йогурту з апіпродуктами [Електронний ресурс] / С. В. Мерзлов, Т. В. Рудакова, О. О. Сніжко, Н. М. Ломова, С. А. Наріжний, В. Я. Ворощук // Наука та інновації. - 2018. - Т. 14, № 6. - С. 24-37. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/scinn_2018_14_6_5 Одним з інноваційних підходів до розроблення програм забезпечення якості й безпечності харчової продукції сьогодні є система на основі принципів НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points - аналіз ризиків та критичні точки контролю). Система дозволяє запобігти виникненню небезпеки на ранніх стадіях виробництва харчової продукції. В Україні необхідно здійснювати особливий контроль показників якості та безпечності молочної продукції через низьку якість сировини та суттєву складність простеження її використання в процесі переробки, які, разом із відсутністю холодильної логістики та зберігання, суттєво скорочують термін придатності української молочної продукції порівняно з європейською. Мета роботи - використання принципів НАССР під час розроблення нових видів молочних продуктів, зокрема, йогурту з апіпродуктами. Молочна, біотехнологічна та немолочна сировина, пакувальний матеріал, етапи технологічного процесу. Проведено ідентифікацію всіх можливих чинників небезпеки, які можуть існувати в сировині, пакувальних матеріалах або під час застосування будь-якої технологічної операції, пов'язаної з виготовленням продукту. Здійснено аналіз ризиків за кожним потенційно небезпечним чинником під час виробництва йогурту з апіпродуктами та складено перелік потенційних небезпек відповідно до діаграми ризиків. Встановлено, що до групи біологічних чинників небезпеки належать бактерії групи кишкової палички, патогенні мікроорганізми, плісеневі гриби та дріжджі; до хімічних - токсичні елементи, радіонукліди, мікотоксини, антибіотики; до фізичних - домішки, що надходять із сировиною, з водою, з технологічного обладнання, з пакувальних матеріалів. Визначено шість об'єднаних критичних точок контролю: приймання молочної і немолочної сировини; охолодження і резервування молока; пастеризація; сквашування; фасування. Висновки: розроблено технологічну блок-схему виробництва йогурту з апіпродуктами резервуарним способом з використанням елементів НАССР та визначено показники якості та безпечності готового продукту.
|
|
|